kinderen luisteren

Kleine potjes hebben grote oren

We praten de hele dag maar zeggen niet altijd even veel tegen elkaar.
Als ouder is het altijd afwegen wat je wel en wat je niet zegt. Wat kunnen die kinderoortjes nou hebben en waar gaan ze mee aan de haal?

Het is in ieder geval erg goed om je te beseffen dat ze álles horen wat er in hun nabijheid gezegd wordt. Juist op het moment dat jij denkt dat ze niet luisteren en je éven tegen je vriendin wilt klagen over je schoonmoeder… dan hoor je dat vervolgens tijdens het avondeten ineens terug. Auw!
Punt is dat kinderen wél alles horen maar nog niet alles begrijpen. Dat lijkt misschien een vrijbrief om alles te vertellen waar ze bij zijn, maar het is juist het tegenovergestelde: Doordat ze wel alles horen maar het nog niet allemaal begrijpen maken kinderen er hun eigen waarheid van. En aangezien alles in de hersenen van een kind nog om het kind zelf draait zal het alles wat het hoort ook op die manier benaderen. Alles wat het hoort moet in het plaatje passen van ‘ik ben het middelpunt van de wereld’, want zo werken die hersentjes nu eenmaal. Kinderen zullen zichzelf dus erg makkelijk als ‘schuldige’ aanwijzen van wat ze gehoord hebben. Daarnaast zullen ze het verhaal uit zijn verband trekken en het groter, enger en erger maken dan het in werkelijkheid is.

Kinderen horen wat er gezegd wordt, maar ze voelen dat nog veel beter. Vergeet ruzie maken in codetaal maar, dat pikken ze echt op. Kinderen voelen feilloos spanning aan, of je het nu probeert te verstoppen of niet. En die spanning gaat helemaal een eigen leven lijden in dat lijfje!

Dus wat dan? Tja, makkelijker gezegd dan gedaan, maar bepaalde gesprekken moet je gewoon niet voeren waar ze bij zijn. Als ouder wordt er toch al veel van je uithoudingsvermogen gevraagd, het moet ook te doen zijn om bepaalde gesprekken dan maar even uit te stellen en op een moment te plannen dat de koters er niet zijn. Voor hun eigen bestwil.

Maar wat zeg je dan wél?
Hier zijn 10 dingen die kinderen juist móeten weten.
1. Ik hou van je.
2. Het is goed zoals het is.
3. Ik ben trots op je!
4. Geniet van het leven.
5. Alles wat je voelt mag er zijn.
6. Er is altijd een nieuwe kans
7. Ik vertrouw op jou
8. Je bent geweldig, van jezelf, alleen al omdat je er bent, daar hoef je niets voor te presteren.
9. Zonder vallen geen opstaan.
10. Ik ben er voor je, altijd.

En dan zijn er natuurlijk ook 10 dingen die je beter voor je kunt houden…
1. Moet ik je nou alwéér troosten?
2. Gewoon, omdat IK het zeg en ik ben de baas.
3. Oh daar gaan we weer, goh wat lijk jij op je vader.
4. Mama wil ook wel eens huilen als ze haar zin niet krijgt!
5. Ik vind jouw beste vriend Timmie maar een ongemanierd rotjong.
6. Nee, papa wil geen boekje meer lezen, papa is moe en wil bier.
7. Als je nu nog een keer ‘waarom’ vraagt zet ik je uit de auto.
8. Hoe moeilijk kan die tafel van 3 zijn?!
9. We kunnen niet nog een keer naar Ome Henk toe, die wordt namelijk gek van jullie.
10. Zó erg is het niet, mama koopt wel een nieuwe hamster.

www.dekinderenopvoedcoach.nl

De Kinder- en Opvoedcoach is een praktijk voor coaching en training van kinderen en ouders. Samen jezelf worden, elke levensfase een uitdaging.

No Comments

Comments are closed.

To Top