slaap

Ga nou SLAPEN!!!

“Ik pak nog eens een rubberen hamer!” riep mijn vader wel eens lachend als we weer beneden zaten met een pruillipje “Ik kan niet slapen pap”.

Ze zijn zo lief… als ze slapen. Helaas hebben veel kinderen, en dus hun ouders, last van slaapproblemen. En als er iets is wat je als ouder tot waanzin kan drijven is het wel slecht of niet slapen. Je lontje wordt korter, je kunt niet meer relativeren, je wordt somber… Slaap hebben we namelijk hard nodig. Zeker als we voor de soms pittige taak staan van kinderen opvoeden.

Wat kun jij zelf doen om ervoor te zorgen dat ze goed slapen?
– Laat de kinderkamer een slaapkamer zijn: waar je kind zich fijn terug kan trekken maar waar het niet te druk is. Gebruik de kinderkamer niet als ‘straf’: als je je kind voor straf naar zijn kamer stuurt zal het daar negatieve gevoelens aan verbinden en daar niet graag zijn.
– Bedenk een fijn slaapritueel: Een vast ritueel dat je elke avond op dezelfde manier, op dezelfde tijd en in dezelfde volgorde herhaalt. Die voorspelbaarheid is rustgevend voor je kind. Je kunt het slaapritueel zo invullen dat het past bij jou en je kind: in bad, tanden poetsen, verhaaltje voorlezen, nog even napraten over wat het leukste van de dag was, een slaapliedje zingen, nog een kusje… Je kunt het zelf invullen.
– Ik weet hoe leuk het is om nog even lekker te stoeien voor het naar bed gaan, maar daar worden ze natuurlijk alleen maar wakkerder van. Als je wilt genieten van lichamelijk contact kun je beter lekker knuffelen, een ruggetje masseren of even samen op het grote bed liggen en de dag doornemen.
– Het is belangrijk dat de kinderkamer donker is (en dat je overdag de gordijnen open hebt) zo went je kind aan een goed dag-nacht ritme, maar een nachtlampje of de deur op een kier en het licht op de overloop aan kan geruststellend werken.
– Neem monsters in de kast en beren onder het bed serieus: speel mee en jaag ze samen weg. De kleine proberen te overtuigen van het feit dat er echt geen monster in de kast zit want die bestaan helemaal niet, dat heeft geen zin: je neemt zijn gevoel niet serieus en je lost het gevoel niet op.
– Een beproefd recept die mijn eigen moeder altijd toepaste: blijf nog even in de buurt van de kinderkamer rommelen, even de was wegvouwen ofzo. Ik vond het altijd een heerlijk vertrouwd en veilig geluid en viel dan zó in slaap.

Laten huilen of niet?
Als ouder weet je over het algemeen echt wel wat het beste is voor je kind en hoor je aan het huiltje of je kind je nodig heeft of niet. Als dat zo is dan ga je natuurlijk naar je kind toe. Maar wat als het ‘gewoon’ huilt? Mijn advies zou zijn, doe vooral wat goed voelt; wat bij jou, en je kind past. Over het algemeen is wat goed voelt ook het beste voor je kind. In mijn geval liet ik de kinderen niet lang huilen. Een beetje dreinen oké, maar ze lang laten huilen voelde niet oké. En in ons geval werkte dat. Als je er voor kiest je kind niet te lang te laten huilen en het te troosten, doe het dan niet te lang en maak het niet te gezellig (geen verhaaltjes, grapjes of liedjes) anders blijft je moppie wel om meer vragen.

Wel of niet bij je in bed?
Mag je je kind bij jou in bed laten slapen? Iedereen heeft er wel een mening over. De één laat een baby zo lang mogelijk in het wiegje bij hen slapen, de ander vindt het ledikantje op de kinderkamer het beste. De één laat zijn kind gerust even tussenin slapen, de ander vindt dat een kind niet hoort te slapen in het bed van ouders. Meer dan de helft van de wereldbevolking laat kleine kinderen bij de moeder in bed slapen (zelfs in het moderne Japan slapen kinderen tot hun tweede bij moeder) dus zo raar is het niet.
Doe wat je denkt dat goed is voor jezelf, jouw partner en natuurlijk voor je kindje.

Heeft jouw kind moeite met inslapen of doorslapen? Nachtmerries of monsters onder het bed die niet weg willen gaan? De Kinder- en Opvoedcoach biedt naast coaching en training ook thuisobservatie aan: samen het slaapritueel doorlopen en kijken wat bij jouw kind past.

No Comments

Comments are closed.

To Top