fluisteren

Wat als jouw kind gepest wordt?

De meisjes fluisteren op het schoolplein in elkaars oor hoe stom die schoenen zijn. Die grote jongen scheldt de andere uit voor ‘vetklep’ en rukt zijn rugzak af. En jij, je bent volwassen, je werkt, je hebt je vrienden. Dan wordt er niet meer gepest.

Fout. Ook daar kom je pesten tegen: die ene collega die je altijd onderuit haalt, die ‘vriend’ die je toch elke keer een rotgevoel weet te geven. En dat zijn nog de ‘normale’ voorbeelden. Ook onder volwassenen wordt veelvuldig gepest.

Met andere woorden: het heeft niet altijd veel zin om een kind uit een situatie te halen waarin het gepest wordt. Er zullen zich namelijk vaker situaties voordoen in het leven waarin er gepest wordt. Er zijn helaas overal pesters. (let wel: ik zeg ‘niet altijd’, er zijn gevallen waarin het pesten zo ver gaat dat het beter is het kind uit de situatie te halen en het met goede hulp een nieuwe start te geven).

Waarom pesten pesters? De pester voelt zich beter over zichzelf als hij een ander naar beneden haalt, de pester krijgt thuis dit pestgedrag als voorbeeld of de pester heeft een psychiatrische stoornis. Al met al is het leven van een pester geen pretje. Maar ja, gepest worden is dat ook niet.

Wat kun je je kind meegeven zodat het zich staande kan houden in een wereld waar pesten dus overal voorkomt, in alle leeftijdsfasen?
Wat jij als ouder of hulpverlener kunt doen is het kind sterker maken. Sterker zodat de pester hem niet op zijn hart trapt. Sterker zodat het kind weet dat wat de pester ook zegt, ze een geweldig mens is. Sterker zodat hij kan weglopen en zich goed kan voelen in plaats van een gevecht aan te gaan en bond en blauw thuis te komen.

Maar hoe? Hoe maak je een kind sterker?
Een kind voelt zich sterk als het er mag zijn, als het een veilige thuishaven (of thuishavens) heeft waar het zichzelf kan zijn, waar het zijn gevoel kan uiten en waar het veilige grenzen krijgt.
Maar wat als die ‘voorwaarden’ er zijn maar jouw kind wordt toch gepest? Sommige kinderen zijn gevoeliger voor pesten. Dit kan komen doordat het kind een verminderd zelfbeeld heeft, niet zo weerbaar is, wat minder aangeboren veerkracht heeft…  (zie: Wat veerkracht te maken heeft met geluk) het kan van alles zijn. Voor deze kinderen is soms een extra steuntje in de rug nodig.
Als ouders leg je de basis en maak je het verschil, maar soms is het nodig een professional even net dat laatste zetje in de goede richting te laten geven. Als ouder hoef en kun je gewoon niet altijd alles alleen doen.
Een van de meest geweldige ‘tools’ waar ik zelf als Kindercoach mee werk is de Rots&Water training: een training die kinderen zelfbewuster, zelfverzekerder, sterker en meer in balans laat zijn. Ik geloof hier erg in, maar er zijn natuurlijk diverse trainingen die een kind dat laatste zetje in de goede richting kunnen geven. Vooral groepsgewijs kunnen kinderen samen en van elkaar leren en oefenen in hoe je sterker in je schoenen kunt staan.

Als je na het lezen van deze BLOG het gezicht van een kind voor je blijft zien, jij of je kind hulp zouden willen bij het opvoeden en opgroeien, of je meer informatie wilt over de Rots&Water training, neem dan contact op met:

www.dekinderenopvoedcoach.nl

De Kinder- en Opvoedcoach is een praktijk voor coaching en training van kinderen en ouders. Samen jezelf worden, elke levensfase een uitdaging.

No Comments

Comments are closed.

To Top