woman02

Moeders schuldgevoel

Het is toch bijzonder dat we als moeder het grootste gedeelte van de tijd rondlopen met een dijk van een schuldgevoel.
We besteden het grootste gedeelte van de tijd aan onze kinderen; als opvoeder, als vraagbaak, als trooster, als taxi, als kok, als nachtdienst, als kussen, als boksbal, als knuffel.

Hoe komt het dan dat we ons toch zó vaak schuldig voelen?
We hebben vaak het idee dat we te kort schieten, er niet genoeg zijn en niet leuk genoeg doen of zijn.
Maar waarom? Bewijzen we niet elke dag dat we dat juist wel zijn? En van wie moet het dan altijd 110%? Wie legt die lat daar? Juist. Wijzelf.

Ik heb al heel wat gezinnen voorbij zien komen, en geloof me, een kind heeft geen ouder nodig die alleen maar standje 100 of 110% kent. Kinderen hebben ook een geweldig leven als je af en toe op 70% draait, of op 50%. De dingen waarvan wij soms denken dat ze moéten zijn vaak onbelangrijk als het om het geluk van onze kinderen gaat. De traktaties hoeven niet super creatief te zijn, de was hoeft niet altijd stipt gedaan te worden, je huis hoeft niet altijd opgeruimd te zijn, ze hoeven niet elke dag speciale activiteiten te doen.
En ja, je kunt ook op de bank hangen, ‘nee’ zeggen, moe en chagrijnig zijn, ze een keertje te veel pizza voorschotelen, ze de hele middag tekenfilms laten kijken, een afspraak of een broodtrommel vergeten en tóch een goede moeder zijn!

In een eerdere BLOG: “Fouten maken mag niet, het moét” omschrijf ik waarom fouten maken zo hard nodig is. Niet perfect zijn, moe, chagrijnig, duf, ongemotiveerd zijn is óók een mooi voorbeeld. Nee, niet als je dat continu bent, maar wél als je laat zien dat dat er ook mag zijn. Dat het oké is om een off-day te hebben. Dat het oké is, en soms zelfs heel lekker, om het huis een zooi te laten zijn en te kiezen voor een dag met z’n allen in pyjama voor de tv. Begrijp je wat ik bedoel? Als jij alles perfect wilt hebben zal je kind geloven dat alles altijd perfect moet, dat daar ons geluk van af hangt. En dat als een mens het niet perfect doet hij of zij niet oké is.

Onze kinderen kunnen natuurlijk erg veeleisend zijn, maar wij eisen vaak zelf nog het meeste van onszelf: een leuke moeder zijn, een goede baan hebben, een fijne partner zijn, er goed uit zien, er financieel lekker bij zitten, een gezellige vriendin zijn… Het is niet heel raar dat een hoop jonge moeders er regelmatig doorheen zitten! Want als je dat allemaal wilt zijn… waar blijf jij dan?
En als je jezelf kwijt raakt in wat je allemaal moét, wat moet je kind dan? Dan ben je er nog wel fysiek: je smeert de boterhammen, je brengt ze naar school, maar emotioneel kun je er niet meer voor ze zijn. En dat hebben ze nou juist hard nodig!

Dus neem je tijd, zorg goed voor jezelf, en STOP met dat schuldgevoel!
Het is niet raar dat we graag het aller aller beste willen voor dat wat ons het meest lief is, maar laten we onszelf daarin niet verliezen. We doen wat we kunnen, en ‘goed genoeg’ is ook oké. Zeker als dat betekent dat jij het volhoudt!

Zou jij als ouder gebaat zijn bij wat meer zelfvertrouwen in het ouderschap? Zou je meer rust willen, voor jezelf en je gezin? Wordt het tijd om een gelukkigere ouder en een gelukkiger mens te worden? Mail voor een vrijblijvende afspraak om samen een plan te maken: info@dekinderenopvoedcoach.nl

No Comments

Comments are closed.

To Top