school001

Schoolstress

Overdag was ze niet te pruimen (verschrikt vraag je je af of die pubertijd nu dan al komt). Om 10 uur ‘s avonds hoor je haar nog draaien in haar bed en roept ze of ze nog een beetje water mag want ze ‘heeft zo’n dorst’. Om half 12 kijkt je net je partner verleidelijk aan en op het moment dat je een kus wilt geven staat ze naast je bed: “Ik kan niet slapen”. Juist. De laatste nacht van de vakantie. Dé nacht voordat het ‘echte leven’ weer begint.

Het is hier ook bijna weer zo ver. De uitjes, het laat naar bed gaan, de “Nou vooruit, omdat het vakantie is” zijn bijna weer voorbij.

Wat vind je daarvan? Jammer? Of heerlijk dat het ‘gewone leven’ er straks weer is? En de kinderen? Het ene kind staat te springen om weer naar school te gaan, naar zijn vriendjes, naar die leuke meester of juf. Het andere kind ziet er ongelofelijk tegenop en ben je waarschijnlijk al dagen aan het voorbereiden op het feit dat school bijna weer begint.

Ik kan me die laatste dagen van de zomervakantie nog goed herinneren. Ik vond het als kind erg dubbel: leuk om iedereen weer te zien en nieuwe dingen op school te gaan beleven. Maar ook heel naar omdat ik de ‘regels’, het ‘schoolse’ en het ‘moeten’ weer tegemoet ging.
En dan die laatste nacht voordat school echt weer begon. Is dat bij jullie ook altijd drama? Liggen ze te woelen met een buik vol kriebels over wat er morgen dan allemaal kan gebeuren? Naast wie zal ze zitten? Is die meester dan echt wel aardig? Moet hij ineens heel veel meer weten dan in de vorige klas? Kan ‘ie dat wel? Is haar vriendje nog wel haar vriendje?

Hoe kun je je kind helpen die laatste dagen door te komen voordat de school weer begint?

– Wees samen lekker actief. Ga die laatste dag of dagen niet thuis zitten, maar zorg ervoor dat je zoon of dochter even lekker kan bewegen. Door lekker met je lijf bezig te zijn, ga je uit je hoofd en vermindert de stress.
Wat je kunt doen? Zwemmen, naar het strand, het bos: gewoon even rouwdouwen voordat de schoolbanken weer moeten.

– Bespreek met je kind hoe het zal zijn om weer naar school te gaan: waar kijkt hij/zij naar uit? Waar ziet hij/zij tegen op? Neem even samen de tijd om het er over te hebben. Soms helpt het je kind om een en ander onder woorden te brengen zodat het niet in dat hoofdje rond blijft spoken.

– Als je kind oud genoeg is kan het helpen om hem of haar te vragen wat zou kunnen helpen om zich minder gespannen te voelen over school. Kinderen hebben zelf vaak briljante oplossingen waar wijzelf niet eens op zullen komen: alvast met dat ene vriendinnetje afspreken, even langs het schoolgebouw fietsen zodat ze het al even kan zien, in haar dagboek schrijven etc.

Als de vakantie ten einde komt moet er altijd van alles geregeld worden en staan we eigenlijk alweer in de werkmodus. Toch is het leuk voor het hele gezin om een fijn ritueel te hebben ter afsluiting van de vakantie: om te vieren hoe leuk het was en om te vieren dat het ‘gewone leven’ er ook weer mag zijn.
Gezellig samen pannenkoeken eten, vakantiefoto’s bekijken of nog één keer een kampvuurtje maken. Maak er iets leuks van zodat ook de vakantie afsluiten met een goed gevoel gebeurt!

De meeste kinderen hebben wat moeite met weer naar school gaan, maar zijn daar ook weer vrij snel happy. Ondervindt jouw kind meer moeite met het naar school gaan of op school zijn? Wellicht dat een weerbaarheidstraining zoals de Rots- en Water training of een paar coachingssessies uitkomst kunnen bieden!
Kijk op www.dekinderenopvoedcoach.nl en vul het contactformulier in voor een vrijblijvende afspraak. Samen komen we verder!

No Comments

Comments are closed.

To Top