frust

Hypes: Laat het los, laat het gáááán!!

Tegenwoordig kun je je kont niet keren of je loopt tegen een Anna of een Elsa aan. De moeders van dochters onder ons weten precies waar ik het over heb: Frozen.

Mijn dochtertje heeft de film niet gezien maar ze doet feilloos met de hype mee: jurkjes van Frozen, een spel van Frozen, een Frozen dekbed. Overal waar ze Frozen in de winkel ziet wil ze het hebbenhebbenhebben.

Maar hoe komt ze er aan (en hoe kom ik er vanaf;)), ze heeft immers de film niet  gezien dus heeft geen idee.

Het begon bij haar beste vriendinnetje. Die, een jaartje ouder, de film wel had gezien en helemaal100% fan is. Dus wilde mijn meisje dat ook. En inmiddels alle andere meiden om haar heen ook. Ik begon geloof ik met een leuk jurkje met de welbekende Anna en Elsa erop. Inmiddels kan ik die twee dames niet meer zien, maar zij blijft overtuigt.

In hoeverre moet je nu mee gaan met zo’n hype en waar trek je de grens?

Laten we beginnen met dat je niks moet. Het is jouw kind en jij kunt, samen met de andere ouder, daar jullie strategie in bepalen. Vind je een hype echt helemaal niets omdat het ergens over gaat wat niet bij jullie opvoeding past dan kun je samen afspreken dat, hoe graag jullie kind het ook wil, jullie uitleggen aan je kind (en eventueel de omgeving als opa’s en oma’s) dat jullie er niet aan mee doen omdat…

Als je het niet vervelend vind dat je kind daar best ook een beetje aan mee doet, dan is het wijs om te kijken wat er passend is voor de leeftijd van je kind. En natuurlijk wat er passend is voor de situatie. Ik heb de afgelopen tijd meisjes gezien die alles, ja ALLES, van Frozen hadden. Waarom? Omdat ze dat op dat moment leuk vonden. Maar ja, volgende week kunnen ze weer wat anders leuk vinden, toch? Of misschien niet. Ze hebben nu namelijk alles van Frozen; kan je kind, mag je kind dan nog wel voor iets anders kiezen? Iedereen heeft namelijk dat ene, dan kun je toch niet iets anders leuk vinden?

Mijn mening over hypes is dat als je het gaat verbannen zonder goede reden je kids er alleen maar meer naar smachten. Terwijl als je het een beetje toestaat zijn de meeste kinderen best tevreden en blijft het leuk. Overvoeren blijft, zoals met alles, volgens mij een kill-joy. Daarnaast kun je daarmee het signaal af geven dat alléén dat goed is. Dat je er niet bij hoort als je dat niet hebt omdat dát nou eenmaal erg belangrijk is.

Mijn advies is dus voor hypes in wat voor vorm dan ook: Geniet, maar met mate!

Comment ( 1 )

  • Is ook wel mijn idee van opvoeden geweest isn.t it Rosanne..
    Mooi weer coach! De gulden middenweg is vaak het beste;))

To Top