meisje-kerst

Het leed dat ‘De Feestdagen’ heet

Netjes aan het kerstdiner. Niet knoeien, je hebt je mooie kleren aan. Straks krijg je een kadootje. Straks. Echt nog even wachten, zo hoort het. Niet rennen anders vallen oma haar glazen kerstballen. Niet gillen, dat vindt tante Els niet fijn. Spelen mag, maar rustig, en niet boven want dat is niet gezellig.

De Feestdagen zijn van oudsher bedoeld om het fijn met elkaar te hebben. Maar ergens zijn we volgens mij een beetje de draad kwijt geraakt. We verwarren ‘het fijn hebben’ soms met ‘hoe het hoort om het fijn te hebben’. En dat zijn twee hele verschillende dingen. Dat eerste is een gevoel; het tweede is een ‘perfect plaatje’ of een lijstje met voorwaarden.

Vooral met kinderen in huis wordt het soms ineens moeilijk om De Feestdagen zó te vieren als je gewend bent en het dan ook nog leuk te houden. Krijsende babies, zieke kinderen, tieners die nergens zin in hebben, noem het maar.

Dat is het moment om De Feestdagen nog eens goed onder de loep te nemen. Want je opdoffen voor een gezellig dinertje met familie kan heerlijk zijn. Maar misschien is dat even te veel gevraagd voor jullie op dit moment. Misschien is het tijd om een nieuwe traditie te starten? Wat past bij jullie? En dan even loslaten wat je moeder, schoonmoeder of zus er van zal denken. Gaat het niet om het fijn hebben met elkaar? Wie heeft gezegd dat dat allemaal zo netjes moét?!

Voor mij viel het kwartje tijdens een tweede kerstdag. We zouden eigenlijk met z’n allen uit eten gaan. We waren ons net aan het omkleden toen de telefoon ging. Mijn moeder was ziek. Uiteten zat er echt niet in, maar als we langs wilden komen waren we van harte welkom.

Dat was zo ongeveer de gezelligste tweede kerstdag die ik me kan herinneren. We hebben heerlijk in onze joggingbroeken bij mijn ouders op de bank gehangen, films gekeken en Chinees gegeten.

Mocht je dus op zien tegen De Feestdagen? Ga eens na wat jullie graag samen doen. Op welke manier kun je je samen fijn ontspannen? Lekker met de grootouders in een bos rouwdouwen, en daarna pannenkoeken eten met een kinderfilm aan? Of tot laat in de middag met je pyjama aan zitten en spelletjes doen? Misschien heeft de rest van de familie ook wel zin om in pyjama bij jullie te komen zitten? Wie zegt dat dat niet véél leuker is dan opzitten en pootjes geven tijdens het kerstdiner? Dan uuuren in de keuken staan?

Ik ben vóór tradities. Tradities zijn vaak mooie, verbindende rituelen. Maar ik denk ook dat het erg goed is om af en toe bij onze tradities stil te staan en te bedenken voor wie we ze eigenlijk in stand houden en of we er nog echt wel plezier uithalen.

Fijne feestdagen allemaal!

Comments ( 4 )

 • Dat is ook veel leuker. Wij gaan tweede kerstdag gewoon lekker frietjes eten bij opa en oma. En eerste kerstdag een Kerstdienst waarin de kinderen optreden en wie weet, daarna gewoon lekker bankhangen en films kijken. En wie weet, halen we gewoon van de Chinees!
  Bedankt voor de tip Rosanne!

  • Dank voor je leuke reactie Inge! En wat tof om te horen dat jullie ook op een relaxte manier met elkaar kunnen genieten van de kerstdagen!

 • Gelukkig??ik vind alles oke en opa ook! Hoewel jij als kind twee uur in je kinderstoeltje zat tydens het kerstdiner!
  Dat vond ik toen gewoon…;))
  Maar met je broertje veranderde alles!
  Na een kwartier ging hij al klieren;)
  Dus mochten jullie lkkr je eigen ding doen..ach alles is te leren meis! En idd bankhangen met een frietje is ook kerst vieren;)) leuke column weer roos!
  Liefs

  • I know lieverd. Ik gun elk kind een ouder dat er zo relaxed over kan doen als jij!

To Top