Luizen, kinderen

Luizen: Kriebels op je kop

Arrrggg!! Het is zo ver! Ik loop al de hele dag te jeuken, te krabbelen en te kriebelen en het houdt maar niet op: mijn hoofd, mijn rug, mijn armen, overal kriebelt het.

En waarom? De eerste luis heeft zijn intrede gedaan in ons huis. En ik kan het niet loslaten.

Het was er maar eentje. Liefie kwam thuis van school en had kriebel op haar hoofd. En ja, met het luizenpluizen (ik heb inmiddels zo’n soort hondenkam sinds kindlief op school zit) zat hij me daar vanaf de kam aan te staren: een bruinig bobbeltje met pootjes. IEUW!!

Tja, waarom “IEUW?” het is gewoon een heel klein beestje… Maar toch. Sinds ik dat ene miniscule dingetje gevonden heb ik overal jeuk. En soms is het heel even weg, totdat ik weer aan dat beestje denk, en dan is het er weer. Overal.

Even wat weetjes over luizen:

 • Ondanks mijn eerdere vermoedens heeft zo’n luis niets te maken met slechte hygiëne. Ze zitten juist op de schoonste hoofdjes. Niet te veel haren wassen dus als er een luizenplaag in de klas is, en als het even kan lekker wat gel op dat koppie gooien.
 • Wat misschien dan toch wel de IEUW-factor is: het kruipertje voedt zich met mensenbloed. Weleens waar een héél klein beetje, maar toch IEUW. Mijn bloed, blijf er vanaf.
 • Zo’n luisje legt 4-6 eitjes per dag. Als een eitje is uitgekomen is het luisje na 7 dagen al ‘volwassen’ en gaat zelf eitjes leggen. Dat is dan ook de reden dat het zo rap gaat. Dat er binnen no-time een soort luizenbom ontploft lijkt te zijn in een klas.
 • Tot vorig jaar werd er geadviseerd om ál je kleren, beddengoed, knuffels te wassen met heet water om er zeker van te zijn dat daar geen luizen achter zouden blijven. Gelukkig is dat weer ingetrokken aangezien dat geen nut lijkt te hebben. Dat scheelt me een hoop waswerk deze week.
 • Luizen zijn wat anders dan vlooien. Luizen springen niet. Als iemand op een meter afstand staat kun jij geen luis krijgen of overbrengen. Je kind kan dus lekker met andere kinderen spelen, zo lang het maar niet gaat stoeien: als de kinderen te veel aan elkaar zitten kan er dus eentje overlopen en, walla, daar ga je.
 • De enige echte manier op luizen goed kwijt te raken is (naast de shampoo) kammen kammen kammen.

Nou, dat gaan we deze week dus veelvuldig doen.

En aangezien ik dus ook jeuk heb denk ik dat ik mezelf maar meeneem: mijn haar, mijn armen, is er iemand die even mijn rug kan kammen?

Comments ( 2 )

 • Weer heerlijk om te lezen!!

  Nog een weetje: verkleedkleren, mutsen enz helpen ook mee aan de verspreiding
  En…….. De beestjes houen je bezig tot en met de middelbare school!

  Succes met kammen en de jeuk?

  • Wat word ik toch altijd blij van jouw lieve reacties Yolanda!:)

To Top