jongen rok anders

De jongen met de rok

Als alle kinderen de klas binnen rennen valt hij meteen op: een jongen met mooie bruine ogen en een rok met kraaltjes erop. Ben kleedt zichzelf ’s ochtends aan en zoekt dan uit wat hij mooi vindt. En wat hij mooi vindt ligt vaak in de kast van zijn zus.

Toen ik Ben voor het eerst in zijn rok zag ging er vooral een soort bezorgdheid door me heen. Een gevoel van hem willen beschermen. Hij zou namelijk vast uitgelachen worden, raar gevonden worden, er niet bij horen.
Gelukkig bleken dat vooral mijn eigen angsten en vooronderstellingen te zijn. Ben doet het namelijk geweldig op school, en iedereen reageert lief en mooi op zijn ietwat anders dan gemiddelde kledingkeuze. Ben is namelijk een ontzettend leuke, veelzijdige jongen waar de kinderen graag mee spelen. De volwassenen op school reageren positief, zowel de ouders als de leerkrachten, en de kinderen lijken er ook niets heel bijzonders in te zien.

Ik vroeg me af hoe dat nou in de toekomst zou moeten met Ben. Als er een school is die een jongen in een rok met liefde ontvangt, dan is dat de onze wel. Maar de rest van de wereld? Die is vaak niet zo coulant en ruimdenkend als we zouden willen.
Gelukkig is Ben in een nest geboren met twee vrije, open ouders, met allebei een goed stel hersens en inzicht in hun kind. Moeder vertelde me dat ze Ben best vertelt dat er mensen anders kunnen reageren op zijn kleren, het soms raar zullen vinden, of zelfs stom. Maar dat dat hem er niet van moet weerhouden aan te trekken wat hij mooi en fijn vindt. Er zullen namelijk altijd mensen zijn in je leven die iets raar of stom vinden. “Hij moet vooral niet nu al beginnen met zich daar druk over te maken”.
Ik kon haar wel zoenen!

Wat een prachtige boodschap om je kind mee te geven! En nee, dat wil niet zeggen dat je ze dus blind een leeuwenkuil in moet sturen. Het is goed om kinderen bewust te maken van de gevolgen die hun keuzes kunnen hebben, en ze op sommige punten te beschermen, als je als ouder ziet dat dat echt nodig is.
Maar hoe geweldig is het als je ze al zo jong mee kunt geven dat het oké is om je gevoel te volgen. Dat het oké is om soms anders te zijn of te doen. Dat je altijd goed bent, gewoon alleen al omdat je er bent.

Ben had vandaag een spijkerbroek aan. Met daaroverheen een rood rokje. Hij scheurde lachend met een auto door de houthoek met een jongen en een meisje achter hem aan.

Ben is voor mij een klein boegbeeld van vrijheid: van jezelf mogen en kunnen zijn, no matter what. Wie weet, misschien vertel ik die kleine man over 15 jaar wel eens wat hij allemaal teweeg bracht met die mooie rok van hem.

No Comments

Comments are closed.

To Top